Search

Συχνές Ερωτήσεις

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα είναι εντελώς υποκειμενική, έχει δηλαδή να κάνει με το πώς αισθάνεται ο καθένας μας ξεχωριστά και με το αν επιθυμεί να λάβει ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό. Επίσης, είναι μια απάντηση που μπορεί να δώσει ο καθένας μόνο για τον εαυτό του – δεν μπορώ δηλαδή να “στείλω” κάποιον στον ψυχολόγο, χρειάζεται να πάρει την απόφαση μόνος του.

Μια απλή απάντηση στο “πότε να επισκεφτώ ψυχολόγο” είναι “όταν κρίνω ότι δεν αισθάνομαι καλά ψυχολογικά”.

Είναι σημαντικό να έχω στο νου μου ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει ότι είμαι “τρελός”, “αδύναμος”, καλύτερος ή χειρότερος από όσους δεν επιλέγουν να επισκεφτούν ψυχολόγο κλπ. Σημαίνει απλά ότι αναγνωρίζω ότι δεν αισθάνομαι καλά και ότι δεν χρειάζεται -και δεν γίνεται- να τα κάνω όλα μόνος μου.

Η φροντίδα και η μέριμνα για την ψυχική μας υγεία, είναι επένδυση και αναπόσπαστο κομμάτι της αυτοφροντίδας μας και μιας ποιοτικά καλής ζωής.

Για ραντεβού μπορείτε:

  • να καλέσετε: στο Κέντρο 2421102151 ή στα κινητά μας τηλέφωνα 6980143453 (Νέλη Τσοπουρίδου) και 6982071112 (Ευγενία Σαββίδου),

Το πρώτο ραντεβού είναι ραντεβού γνωριμίας. Ο θεραπευόμενος και ο θεραπευτής συναντιούνται για πρώτη φορά και αποφασίζουν αμφότεροι αν μπορούν να συνεργαστούν. Ο θεραπευόμενος έρχεται στη συνεδρία με τις δικές του προσδοκίες και αιτήματα, στα οποία δίνεται ο χώρος να συζητηθούν. Ταυτόχρονα, από τη πλευρά μας έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το πλαίσιο και τον τρόπο που θα δουλέψουμε.

Στην ψυχοθεραπεία δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε η τέλεια συμβουλή αλλά o ίδιος o θεραπευόμενος θα βρει τις δικές του απαντήσεις, έτσι όπως θα αναδυθούν μέσα από τη διαδικασία. Η πρώτη συνεδρία είναι μια εισαγωγή για το θεραπευτικό ταξίδι που θα ακολουθήσει.

Επίσης στο πρώτο ραντεβού διευκρινίζονται θέματα που αφορούν το απόρρητο και συναποφασίζεται η συνέχεια και η συχνότητα των ραντεβού.

Η δυνατότητα αλλαγής ή ακύρωσης ενός ραντεβού είναι πάντα εφικτή, αρκεί να γίνει τουλάχιστον ένα 24ώρο νωρίτερα του προγραμματισμένου ραντεβού. Η ακύρωση του τελευταίου 24ωρου χρεώνεται κανονικά.

Συχνά προκύπτει η ανάγκη να βοηθήσουμε κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο που βιώνει μια δύσκολη περίοδο στη ζωή του. Υπάρχει η δυνατότητα να παρέχουμε συμβουλευτική για το πώς να το στηρίξετε, αλλά όχι να κλείσετε ραντεβού για εκείνο. Το ραντεβού κλείνεται μόνο από τον άμεσα ενδιαφερόμενο. Άλλωστε καμία θεραπευτική σχέση δε μπορεί να λειτουργήσει, όταν το αίτημα για βοήθεια δεν προέρχεται από το ίδιο το άτομο. Σε περίπτωση που η συνεδρία αφορά ανήλικο παιδί το ραντεβού κλείνεται από το γονέα.

Ο ψυχολόγος έχει κάνει σπουδές πανεπιστημίου που εστιάζουν στη μελέτη και την έρευνα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και προσωπικότητας.

Ο ψυχίατρος είναι απόφοιτος Ιατρικής Σχολής, με ειδικότητα στην Ψυχιατρική. Εργάζεται με βάση το ιατροκεντρικό μοντέλο και είναι ο μόνος που έχει τη σχετική άδεια και το δικαίωμα να κάνει διάγνωση ψυχικού νοσήματος και να συνταγογραφεί φάρμακα.

Σε περιπτώσεις  που κρίνεται απαραίτητο το κέντρο μας συνεργάζεται με εξειδικευμένους ψυχιάτρους στους οποίους γίνεται παραπομπή.

Τέλος, και τα δύο επαγγέλματα μπορούν να ασχοληθούν με την ψυχοθεραπεία αν έχουν ολοκληρώσει πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψυχοθεραπείας μετά το τέλος των βασικών σπουδών.

Είσοδος