Search

Νέλη Τσοπουρίδου

Καλώς ήρθες στο προφίλ μου!

Ονομάζομαι Νέλη Τσοπουρίδου και είμαι Ψυχολόγος – Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεύτρια.

Σπούδασα Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισα τις σπουδές μου παίρνοντας τον Τίτλο “Master στη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία” από το University of Strathglyde, Glasgow.

Το παράδοξο είναι, ότι όταν αποδέχομαι τον εαυτό μου ακριβώς όπως είμαι, τότε μπορώ να αλλάξω...

Εκπαιδεύτηκα για τέσσερα χρόνια στην προσωποκεντρική προσέγγιση και κατέχω το Diploma της Προσωποκεντρικής Ψυχοθεραπεύτριας. Επιπλέον, έχω παρακολουθήσει σεμινάρια εξειδίκευσης και εκπαίδευσης στη Συμβουλευτική Γονέων, στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και στη στήριξη και συμβουλευτική πένθους για παιδιά, εφήβους και οικογένειες που θρηνούν.
Στα πλαίσια που έχω εργαστεί, έχω ασχοληθεί ψυχοθεραπευτικά με παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με γονείς και εκπαιδευτικούς σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Επίσης, έχω εργαστεί σε σχολεία, δίνοντας τις υπηρεσίες μου σε παιδιά και εφήβους.

Κατέχω άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Ψυχολόγου από το 2012.
Από το 2018 είμαι συν-ιδιοκτήτρια του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας “Αέλια Ψυχής” που βρίσκεται στην πόλη του Βόλου.
Η σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη και την αλλαγή, είναι από μόνη της θεραπευτική, γι’ αυτό η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή είναι ζωτικής σημασίας για την θεραπευτική διαδικασία.
Η τάση πραγμάτωσης του ατόμου παρέχει το κίνητρο για την ανάπτυξη και την αλλαγή, όμως, για να μπορέσει να λειτουργήσει, είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός περιβάλλοντος ασφάλειας όπου το άτομο τιμάται, γίνεται αποδεκτό και κατανοητό. Αυτό είναι και το περιβάλλον που προσπαθώ να παρέχω σε κάθε θεραπευόμενό μου.

Σύμφωνα με την προσωποκεντρική προσέγγιση, τα άτομα είναι από τη φύση τους δημιουργικά και αξιόπιστα ενώ προσπαθούν να ικανοποιήσουν δύο πρωταρχικές ανάγκες. Η πρώτη είναι η τάση του ατόμου προς την αυτο-πραγμάτωση ενώ η δεύτερη είναι η ανάγκη για αγάπη και αποδοχή από τους άλλους αλλά και για αυτο-αποδοχή και αυτο-εκτίμηση. Οι δυνατότητες αυτές μπορούν να απελευθερωθούν μόνο εάν εξασφαλιστεί ένα συγκεκριμένο κλίμα διευκολυντικών ψυχολογικών στάσεων». Αυτό το διευκολυντικό κλίμα είναι η καρδιά της προσωποκεντρικής προσέγγισης και ο πυρήνας του τρόπου που συνεργάζομαι με τους θεραπευόμενούς μου.
Σύμφωνα με τα λόγια του Carl Rogers πατέρα της προσωποκεντρικής προσέγγισης: «Ο σκοπός αυτής της προσέγγισης δεν είναι να λύσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά να βοηθήσει το άτομο να αναπτυχθεί έτσι ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα… Βασίζεται πολύ περισσότερο στην τάση του ατόμου προς την ανάπτυξη, την υγεία και την προσαρμογή. Η θεραπεία αυτή τονίζει περισσότερο τα συναισθηματικά στοιχεία, παρά τις νοητικές διαδικασίες. Τονίζει περισσότερο την παρούσα κατάσταση παρά το παρελθόν του ατόμου. Τέλος αυτή η προσέγγιση δίνει έμφαση στην ίδια την θεραπευτική σχέση ως μια αναπτυξιακή εμπειρία».

Trust the process - Εμπιστεύσου τη διαδικασία

Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία:

Η προσωποκεντρική προσέγγιση είναι μια προσέγγιση εμπνευσμένη από το έργο του Carl Rogers (1959), ο οποίος εξέτασε τους επαρκείς παράγοντες που προκαλούν την ανάπτυξη του πελάτη στη θεραπευτική συνάντηση, διαπιστώνοντας ότι η αλλαγή συμβαίνει μέσω:

  • της ενσυναίσθησης,
  • της αποδοχής,
  • της κατανόησης,
  • και της θετικής εκτίμησης στην θεραπευτική σχέση.

Σύμφωνα με την προσωποκεντρική προσέγγιση, τα άτομα είναι από τη φύση τους δημιουργικά και αξιόπιστα.
Βασική έννοια στην προσωποκεντρική προσέγγιση είναι επίσης η έννοια του εαυτού ή της αυτο-εικόνας του ατόμου. Η αυτο-εικόνα περιλαμβάνει εκείνα τα χαρακτηριστικά και τις εμπειρίες τα οποία το άτομο αναγνωρίζει ως δικά του, ως «εγώ» ή «εμένα».

Όταν το άτομο ζει σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, όπου οι ανάγκες και οι εμπειρίες του αναγνωρίζονται και γίνονται αποδεκτές τότε το άτομο τείνει να αναγνωρίζει και το ίδιο τις εμπειρίες του και δεν υπάρχει διάσταση ή ασυνέπεια ανάμεσα στον εαυτό και την εμπειρία. Όταν όμως το άτομο γίνεται αποδεκτό από τους άλλους στο περιβάλλον του μόνο υπό όρους, και, όταν σημαντικές εμπειρίες δεν γίνονται αποδεκτές ούτε αναγνωρίζονται, τότε το άτομο αρχίζει και το ίδιο να διαστρεβλώνει ή να αρνείται πλευρές της εμπειρίας του. Αυτό συμβαίνει λόγω της ανάγκης του για αποδοχή από τους άλλους και έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται διάσταση ή ασυνέπεια ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον εαυτό: το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση «ασυμβατότητας» και είναι ευάλωτο. Οι όροι αξίας, οι όροι δηλαδή με τους οποίους κάποιος γίνεται αποδεκτός από το περιβάλλον του, τείνουν να ενδοβάλλονται από το άτομο, με αποτέλεσμα να αποτελούν πλέον μέρος της αυτό-εικόνας του.

Βασικές αρχές της προσωποκεντρικής θεραπείας αποτελούν η αυτονομία του πελάτη και η ικανότητά του να αυτοθεραπεύεται και να αναπτύσσεται, όταν ο θεραπευτής παρέχει ένα ψυχολογικό περιβάλλον βασισμένο σε συγκεκριμένες συνθήκες. Το αναφερόμενο ψυχολογικό περιβάλλον, αποτελεί ένα περιβάλλον στο οποίο ο πελάτης αισθάνεται ελεύθερος και όχι απειλούμενος, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά και δεν κατευθύνεται. Ο θεραπευτής αναμένεται να είναι μη επικριτικός, με ενσυναίσθηση και κατανόηση.
Η προσέγγιση δίνει έμφαση στη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος που είναι άνετο, ζεστό και ασφαλές, και το οποίο επιτρέπει στον πελάτη να ανοιχτεί δίχως πίεση (Elliott et al., 2013).

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της προσωποκεντρικής προσέγγισης είναι επίσης η προσπάθεια να περιγράψει το «πλήρως λειτουργικό άτομο».

Τα βασικά χαρακτηριστικά ενός πλήρως λειτουργικού ατόμου είναι να διαθέτει την ικανότητα να βιώνει όλα του τα συναισθήματα χωρίς να τα φοβάται, την ικανότητα να είναι ανοιχτός στην εμπειρία, την ικανότητα να ζει στο παρόν, να έχει εμπιστοσύνη στην δική του οργανισμική διαδικασία αξιολόγησης, να έχει την αίσθηση της ελευθερίας και διακρίνεται από δημιουργικότητα.

Είσοδος